futó sport szabad levegő

A természet a legjobb konditerem - Eláruljuk, miért eddz a szabadban

Míg egyesek a futópadot választják, mások alig várják, hogy jó idő legyen és végre kiszabaduljanak a szabadba. Ez a két tábor teljes vállszélességgel kiáll a döntése mellett, ami azt jelenti, hogy a kondisok nem mennek a szabadba, akik pedig a friss levegőre esküsznek, messziről elkerülik a termeket.

Bár nem tisztünk eldönteni ezt az évtizedes vitát, érvelni szabad egyik vagy másik oldal mellett. A gyönyörű időre való tekintettel most a szabadtéri sportoláshoz szeretnénk meghozni a kedveteket.

A skót egészségügyi hivatal készített egy tanulmányt, amelyben 2000 sportembert kérdeztek meg  a szokásaikról. Végül azt a következtetést vonták le, hogy a szabadtéri testmozgásnak 50 százalékkal több pozitív hatása van a mentális egészségre, mint az edzőtermi munkának.

Ha ezt a megállapítást elkezdjük kibontani, akkor arra jutunk, hogy a kültéri sport nagyobb mértékben csökkenti a feszültséget, dühöt, depressziót, mint a beltéri mozgás. Ez a mondat mindenkinek ismerős: „Adj 5 percet, járok egyet, és kiszellőztetem a fejem.”. Na, ez pont ilyen. Ennyi szabadban töltött idő is elég, hogy az ember hangulata és önbecsülése a helyére kerüljön.

Forrás:
istock.com

Javul a figyelem és koncentráció

Erre nagyon jó példa a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban (ADHD) szenvedő gyerekek esete, akik klasszisokkal jobban tudnak figyelni egy zöldövezetben megejtett hosszabb séta után. A kutatók szerint a fizikai környezet, igenis számít.

Ez egy folytatásos történet lesz

Egy ideig kapaszkodhatunk a „mindig közbejön valami” kifogásba, viszont sokszor alakul ki olyan szituáció, amikor mi sem hiszünk saját magunknak. Aki rendszeresen sportol a szabadban, egy idő után nem bírja sokáig a kinti mozgás nélkül. Az ő bűntudatuk, hogy nem edzenek eleget, átalakul hiányérzetté.

Viszlát örökre muffin test

Kisebb az esély arra, hogy elhízol. Friss levegő, napfény, gyönyörű táj, a kinti lét nagyon is arra sarkall, hogy még többet akarj kint lenni. Arról nem is beszélve, hogy egy kis D-vitaminhoz juthatsz a szabadban. A D-vitaminnak nagy szerepe van a csontok és az immunrendszer fejlődésében, sőt számos súlyos betegség kialakulását előzi meg. Mi az a muffintest? Ide kattintva ezt is megtudhatod.

Olyan leszel, mint egy Duracell nyuszi 

A testmozgás feldob, amikor lomhának érzed magad. Ha adsz 20 percet a testednek a szabadban, úgy fel fogsz pörögsz, mint egy Duracell nyuszi. Ráadásul kevésbé fog vonzónak tűnni egy bögre kávé, vagy egy kis lustálkodás a kanapén.

Motiváló páros sport Takács Nórával és Kropkó Péterrel

Párban sokkal könnyebb - sportolni is. A VOUS sztárszerzője, Takács Nóra és Kropkó Péter szuper gyakorlatokat mutat nektek a következő videóban:

Objektum doboz