sport család foci

Játékos mozgás a gyerekekkel – Sportoljon együtt a család!

Egy gyerek érdeklődése a világ felé csillapíthatatlan, főleg nyáron. Egy örökmozgó csemete környezete még nem terjed túl a ház udvarán és a játszótéren, így leggyakrabban a szülőnek ezeken a helyszíneken kell feltalálnia magát az iskolamentes időszakban, hogy lekösse a gyerekeket.

Rengeteg sportolási lehetőség van, addig, amíg tart az iskola és az óvoda, kezdve a karatétól, az úszáson át egészen a balettig és a fociig. Nyáron viszont érdemes kihasználni az időt, hogy együtt legyünk, és mi más lehet ilyenkor a legjobb ötlet, mint hogy együtt sportol és játszik a család?

Míg pici a babád, addig sem kell lemondanod a sportolás örömeiről, rengeteg csoportos óra és mód létezik már, aminek köszönhetően még gyerkőccel együtt is élvezheted a sportolás nyújtotta élményt és boldogságot. Futhatsz babakocsival, úszhatsz, és beiratkozhatsz olyan órákra, ahol hordozóval magadra kötött babával is tudsz együtt mozogni, sok más szülővel együtt. De mi a helyzet a nagyobb, két lábon rohangászó lurkókkal?

A legjobb színtér egyértelműen a kert és a játszótér, ahol a gyepen végtelen lehetőség nyílik arra, hogy játékos keretek között kimozogjátok magatokat. A lehetőségek adottak, és többnyire elég a gyerekkorunkba visszanyúlni némi kreatív ötletért.

Forrás:
istock.com

Retró időtöltések

Biztosan emlékszel még a gumizásra, amit órákig képes voltál játszani a barátnőddel, és a szüleiteknek úgy kellett ágyba hajtani benneteket, hogy abbahagyjátok. Döbbenetes, hogy egy gumi mi mindenre jó lehet, nem igaz? Úgyhogy szerezz be egyet mindenképpen, rögzítsd a két végét, és máris indulhat a Coca-Cola, Pepsi-Cola, hidd el, egy maradandó élmény lesz a gyerekeidnek, amit ők is továbbadnak majd az ő csemetéiknek.

A dobókarika is ismerős lehet, tudod, mikor karikákat kellett pálcikákra dobálni, és megvolt, melyik mennyi pontot ér. Ezt kiválthatod vödrökkel is, amire pontszámokat írtok, és apró kavicsokkal vagy teniszlabdákkal is dobálhattok a gyerekekkel.

Jó móka a kugli is, házilag is könnyen legyárthatod vizespalackból a bábukat. Fesd be színesre őket, töltsd meg kicsi vízzel, hogy ne fújja el a szél, keríts egy masszívabb labdát, és indulhat is a játék! Izgalmasabbá tehetitek a versenyt, ha minden helyezett játszhat egy jégkrémért.

Elő a labdákkal!

A labdajátékok megunhatatlan fajtái a kültéri játékoknak, főleg, mert pofonegyszerű berendezni hozzájuk a terepet, és könnyen lehet variálni. Mikor máskor is ismerhetnék meg a kosarazás és a foci alapszabályait, ha nem most, és mi lehet izgalmasabb, mint anyu és apu csapatában játszani egymás tesói ellen?

Jó, ha van kifeszíthető háló a háznál, de a célnak egy kifeszített kötél vagy betonra meghúzott vonal is tökéletesen megfelel, ami jelzi, hol van a pálya fele. Így már csak ütőkre van szükség és már szerválhatsz is a gyerekeknek. A tenisz remekül átmozgat mindenkit, a figyelmet is rendkívül jól fejleszti, akárcsak az asztalitenisz és a tollaslabda.

A lehetőségek szinte kiapadhatatlanok, ha labdáról van szó: kosarazhattok, kézizhettek, adogathatjátok a labdát, célra dobhattok, és persze gyepen a petanque is is remek választás, nemcsak a karizmokat, a célbadobást is fejleszti.

Forrás:
pexels

Legyünk kreatívak!

Rengetek olyan játék van, ami tényleg csak a fantáziádon múlik: te találod ki a szabályokat, és te találod ki a játékot is, azt is, mivel jásszatok. Ez azért is olyan nagy előny, mert az otthon lévő eszközök határozzák meg, mit játszotok, sokat meríthettek a gyerekkori csapatjátékokból is. Egy klasszikust hoztam példának, amit eszköz hiányában is játszhatsz a gyerekkel, ez pedig nem más, mint a szoborjáték. Ennek a lényege, hogy mindenki futkározik egy labda körül, majd akinek a neve elhangzik, az a labdáért szalad, a többiek addig tőle messze futnak. Ha elérte a labdát, akkor felkiált, hogy „szobor”, mire mindenkinek meg kell dermednie valamilyen alakzatban. Ekkor annak, akinél a labda van, meg kell céloznia valakit, hogy kidobja. Akit eltalált, az lesz a következő dobó majd. A gyerekek imádják, jókat kuncognak a felvett alakzatokon is.

Másik nagyon élvezetes játék az akadálypálya. Feszíts ki köteleket, állíts fel akadályokat, hadd kússzon, másszon, ugráljon és fusson a gyerek, hiszen számít az idő is, és az is, hogy a kötelekhez ne érjen hozzá.

Te mit játszol a gyerekekkel otthon?