gyerek jövő együtt szabad levegő

Legyen a gyereketek az élet bajnoka! – A felnőtté válás a sportnál kezdődik

Most ugyan nyár van, de ősztől már törheted a fejed, hogy milyen különórára, tanfolyamra írasd be a gyerekedet. Néptánc? Balett? Úszás? Kosárlabda? Mind jól hangzik, és nyilván a csemetéd is megmondja, mit csinálna szívesen, de biztosan motoszkál benned pár kérdés annak kapcsán, hogy biztosan jó, ha sportol? Miért?

Teljesen érthető kérdések ezek egy szülőtől, és ha csak egy mondatban kéne rá válaszolni, akkor az az lenne, hogy a sport egyszerűen az élet bajnokává tesz. Tudományosan bizonyított tény, hogy azok, akik sportolnak gyerekkoruktól kezdve, sokkal okosabbak, fittebbek, talpraesettebbek, érzelmileg stabilabbak, mint nem sportoló társaik, és szociális helyzetben is sokkal jobban helytállnak.

Jó tudnod szülőként, hogy a megfelelő sport kiválasztásakor két nagyon fontos dolgot kell szem előtt tartanod Kropkó Péter ötvenegyszeres IRONMAN szerint. Az egyik, hogy a kirívóan gyenge területeket erősítsétek a megfelelő sport kiválasztásával, aminek a javulása a többi területre is pozitívan hat egyúttal, a másik pedig, hogy abban támogassátok, amiben nagyon tehetséges és ügyes, hiszen így sikerélményeket él át, ami erős motiváció lesz számára a küzdéshez a gyengébb területeken is.

A sportban a képességek összefüggő hálózatként működnek, és hatással vannak egymásra. A néptáncolás például nemcsak a szociális és együttműködő képességeket, illetve a zenei hallást, ritmusérzékelést fejleszti, hanem az éneklés és a mozgás együttes hatása a kombinációs képességeket is, így a matematika tanulását segíti.

Csapatsport vagy egyéni sport?

Valahol minden sport csapatmunkát is jelent, gondoljatok csak arra, hogy ti viszitek a gyereket az órára, már azzal is mennyi mindenben kell együttműködnötök, nem beszélve a szurkolókról, az edzőről. Emellett azonban a csapatsportok elsősorban az együttműködésre tanítanak, ami fontos lecke egy felnövekvő gyereknek. Péter szerint általában azok a gyerekek, akik csapatsporttal múlatják a szabadidejüket, türelmesebbé, együttműködőbbé, figyelmesebbé és együttérzőbbé válnak, így akik ezen a téren hiányt szenvednek, azokat érdemes erre az útra terelni.

A csapatsport tulajdonképpen egy tipikus életre nevelő szituációt biztosít a gyerekek számára. „Itt is vannak helyzetek, mikor a többség véleményével szembe kell állniuk, hogy a csapat teljesítménye javuljon, hiszen egy csapatsportban közösségbe illeszkedő tudást kell nyújtaniuk a gyerekeknek, együtt kell dolgozniuk egy kitűzött célért. Lesznek, akik kitűnnek majd, és lesznek, akik el akarnak bújni a csapat teljesítménye mögé, rájuk is külön figyelni kell” – mondja Kropkó Péter, aki feleségével négy gyereket nevel, akik sorra nyerik a hazai és nemzetközi sportversenyeket, így otthon van a témában.

Akikben viszont nincs elég önbizalom, azoknak az egyéni sport lehet a legjobb választás Kropkó Péter szerint. Ezeknél a sportoknál folyamatos, direkt visszajelzést kapnak a saját teljesítményükről, és ez helyrebillenti a hétköznapokban megtépázott önbizalmukat. Ekkor ugyanis a gyerek magára van utalva, felelősséget kell vállalnia, meg kell birkóznia a stresszel, a teljesítménykényszerrel, miközben folyamatosan szembesül a hibáival és a gyengeségeivel, de a győzelmeivel, erősségeivel is. A monotonitást persze enyhítik a közösségi élmények is, ahol a csapatmunka is megjelenik – például evezésnél, váltónál –, itt kevesebb felelősség van a sportoló vállán, mint például egy gyorsúszónál.

Forrás:
pexels

A sport bajnoka az élet bajnoka

Összességében azonban a sport az élet bajnokává is tehet, nem csak a sport bajnokává. A gyerekeitek megtanulnak korán bánni az idejükkel, hiszen a sportolást be kell szorítaniuk a barátaik, az iskola és a család mellé, megtanulnak tekintettel lenni egymásra, tenni egymásért, kiállni a véleményükért, és kezelni a bennük dúló viharokat. A sport nem csak a testet, a lelket is edzi. Önbizalmat ad, ami nagyon fontos az osztályokban gyakran jelen lévő kiközösítések, bántalmazások időszakában. Sokan közülük vezetővé válnak, hiszen a sportolás során megtanulják tisztelni az edzők véleményét, tanácsait, ám megtanulják azt is, hogyan kell vezetni és biztatni egy csapatot, amit később akár egy cég vezetőjeként is kamatoztathatnak, akárcsak a következetességet és a kitartást, hiszen már egy futáshoz is több dologra kell odafigyelnetek, hogy biztonságosan, hatékonyan űzzétek.

Ám Kropkó Péter szerint még egy nagyon fontos leckét ad a sportolás:

A sport megtanít az újrakezdésre, arra, hogy az újrakezdésben benne van az esély, hogy sikerrel járunk, győzhetünk. Hiszen ha nem állunk oda a starthoz újra, abban a bukás rögtön kódolva van.