gyerek sport foci csapat

Sportos gyereket kisgyerekből nevelhetünk, később már ő dönt!

Egy gyerekről első ránézésre meg lehet mondani, hogy rendszeresen sportol-e vagy sem. Látszik a kiállásán, a viselkedésén, de az is jel, ha tele van élettel, kacér és vidám. A sport számos pozitív hatást gyakorol a testre és a lélekre egyaránt. 

A sportos gyerekek jobb szív- és érrendszeri mutatókat produkálnak kortársaiknál, erősebb az izomzatuk, nagyobb oxigénfelvételre képes a keringésük, valamint kedvezőbb a testösszetételük, erősebb a csontozatuk. Emellett ritkán lehangoltak, nem igazán hajlamosak a szorongásra, depresszióra. A kérdés már csak az, milyen típusú és milyen mennyiségű edzésről beszélünk ebben az esetben. 

A kis és nagy gyerekeknek szóló javaslatok alapján a napi 1 óra aerob mozgás az ideális. Aerob testmozgásnak számít a bringázás, focizás, futás, úszás. Azonban törekednünk kell szülőként arra is, hogy az aerob edzések egészüljenek ki izom- és csonterősítő gyakorlatokkal is. 

És akkor most mely sportágakra érdemes lőni?

600

Mi a különbség az aerob és anaerob mozgás között? 

A két edzéstípust a szívverés üteme alapján különböztetjük meg. 

Aerob edzés esetén a pulzusszám alacsonyabb, a szervezet az energiaszükséglet fedezéséhez oxigént hasznosít. Az oxigén a glükóz lebontásához kell, a glükóz lebontásával keletkezik az energia. Az ilyen típusú edzésnél szépen épül az izomzat.

Anaerob edzés közben a pulzus magasabb, a szervezet oxigén nélkül termel energiát, saját belső anyagaiból. A keringési rendszert és a tüdőt erősíti.

Ha még kicsi a gyerek

A kicsiknél a legfontosabb, hogy játékként fogják fel a sportolást, ahogy a mai Még idén! videóból kiderült, Kropkó Péteréknél is ez a módszer működik. 

A kicsiknél közepes intenzitású, aerob mozgásnak felel meg a görkori, gördeszkázás, kerékpározás, kirándulás. Ezekre bármikor elvihetjük a gyerkőcöt. Ha kicsit nagyobb terheléssel is megbirkózik, akkor jöhetnek szóba a magas intenzitású tréningek, mint az ugrókötelezés, a harcművészetek, labdajátékok vagy a mountain bike. 

Korábban említettük, hogy izomerőt fejlesztő gyakorlatokra is szüksége van ezeknek a pici testeknek, ilyen a kötélmászás, fára mászás, felülés és más, saját testtömeggel végzett feladatok. A csontozat erősítésére a futás, ugrással járó feladatok a legalkalmasabbak. Aztán néhány röpke év alatt az a gyerek felnő. 

Forrás:
istock.com

Beléptek a tinikorba, hát alkalmazkodjunk! 

Ha kicsikorában megszerette gyermekünk a sportot, akkor nagyobbacska emberként is akarja majd, hogy az élete része maradjon. Erőltetni semmiféleképpen nem ajánlott, hiszen ebben a korban már el tudja dönteni, mit szeretne. A mi feladatunk ebben a tinikorban a támogatás. 

A serdülők számára a közepes intenzitású aerob sportok közül kiemelkedik a kajakozás, kenuzás, evezés, országúti kerékpározás, úszás, de a kerti munkák (pl. fűnyírás) és a ház körüli egyéb elfoglaltságok (pl. hólapátolás) is jó alternatívának számítanak. Ha magas intenzitású tréninget szeretne a gyerek a dinamikus táncelemek, a téli sportok, kerékpár, karate, jéghoki, úszás, tenisz, kosárlabda, foci, futás a leghatásosabb.

Ha viszont arra vágyik a gyerekünk, hogy erősebbek legyenek az izmai a húzódzkodás, tolódzkodás, felülés, fekvőtámasz, falmászás, valamint a súlyzózás iktatható be az aerob mozgásprogramba. A csontozat ebben a korban is ugyanazoktól a  sportoktól erősödik, mint kicsiként. 

Ha szeretnénk egészséges, boldog felnőttet nevelni, akkor kezdjük kicsikorban, amíg még hallgat ránk. A sérülések elkerülésének érdekében ügyeljünk a fokozatosság betartására, és arra, hogy az aerob mozgásformát más típusú gyakorlatokkal is kombináljuk.