utazás

4 legjobb egynapos kirándulás családoknak - Fedezzétek fel Magyarországot!

Míg szülőként télen könnyebb megadnod magad a moziélményért és a pattogatott kukoricáért rimánkodó gyerekszemeknek, nyáron azért ne hagyd magad meggyőzni. Ilyenkor a jó idő szinte könyörög, hogy mozduljatok ki egy egész napra a kiscsaláddal. A kérdés persze adja magát: De hová?

Kis hazánk rengeteg kincset tartogat számotokra, így nincs félnivalód, a kérdés inkább az, melyik programra vidd el a srácokat az alábbi négy közül előbb. Uzsit a táskába, családot a kocsiba, indulás!

Szarvas – irány a Mini Magyarország

Ha esetleg a földrajz nem az erőssége a gyereknek, akkor Magyarország földrajzáról Szarvason érdemes tanulni. A Mini Magyarország 2013-ban nyitotta meg kapuit, itt ösvényeken járhatod be az országot, és megtalálod például a szegedi dómot, a Cifra Palotát, a Gyulai várat és a Lánchidat is, a látnivalókat persze, folyamatosan bővítik. A helyszínek között pici vonatok járnak, melyeket a gyerekek irányíthatnak gombokkal, és persze maga a Szarvasi Arborétum is bővelkedik mókában, kacagásban, szemkerekítő látványosságokban. Ott van mindjárt az áruda, ahol növényeket vásárolhatsz, a Titkos kert, ahol meg kell fejteni a természet utolsó üzenetét, és Pepi gróf varázstanyáján is csupa izgalmas, interaktív játék vár mindenkire, meg két bohókás emu az udvaron és sok-sok kaktusz az üvegházban.

Objektum doboz

Visegrád – az a csodálatos Dunakanyar

Megunhatatlan hely szingliknek, pároknak, de családosoknak még inkább. A Fellegvár megmászása kötelező program, mint ahogyan az onnan való bámészkodás a kanyargó Dunára is, ne aprózzátok el, nyújtsátok el az időt rendesen. Az örömtől visongó gyerekhez pedig mindössze egy bobpálya kell, a bátrabbaknak akad a közelben egy canopy drótkötél pálya is. A csúszás a Nagyvillám Étteremtől indul, ahonnan 10 szakaszon át száguldhattok a lombok között, az egyes megállókban pedig bevárhatjátok egymást. Az élmény egy órán keresztül tart, a panoráma pazar, a gyerekeknek pedig sokáig téma lesz a suliban. Egy hosszabb hétvégén a Magas-Tátrát is bevállalhatjátok!

Poroszló – séta egy tó fenekén

Melyik gyerek ne szeretne átsétálni egy tó fenekén? Lehetetlennek hangzik? Pedig Poroszlón, a Tisza-tavi Ökocentrumban erre is van lehetőség, itt található ugyanis Európa legnagyobb édesvízi akváriuma, ahol cápák helyett harcsák, pontyok úszkálnak a családok körül, ám emellett még számos más látnivaló vár minden idelátogatóra. Az egész csak rajtatok múlik, az Ökocentrum főépülete ugyanis négy szinten, parkja mintegy tíz hektáron mutatja be a Tisza-tó és aTisza-völgy eddig rejtett természeti csodáit. Az alapcsomaghoz pedig olyan izgalmas programokat választhattok, mint egy hajókázás a madárrezervátumban vagy pecázás, lovaglás. A vidraetetést pedig tuti nem hagyná ki egy gyerek sem!

Objektum doboz

Budapest – állatsimogató, minigolf, makettbirodalom

Ha például autó híján Budapest közelében maradnál a gyerekekkel, akkor is van miből válogatnod. A napot kezdhetitek a Budakeszi Vadasparkban, ahol az állatokon túl van egy kalandpark, ahol lehet függeni, csusszanni, lógni, amihez csak kedve van a családnak. Ráadásul most egy izgalmas tanösvénnyel bővítették a kalandpark pályákat, ahol mászás közben a madarak világába is betekintést nyerhetsz a gyerekekkel együtt.

Ha itt nem időznél sokat, akkor érdemes átsétálni a MOL benzinkút melletti minigolfpályára, ahol 18 pálya vár, hogy labdát ütögess. A gyerekek biztosan élvezni fogják, könnyen elsajátíthatóak a szabályok, az ütők használata szintén, versenyezni pedig ér.

Hazafelé, ha maradt még egy kis idő, mindenképpen nézz be a Miniversumba a gyerekekkel, ahol Budapest miniatűr változata csak arra vár, hogy felfedezzétek. A makettvilág ugyanis nagyon interaktív, egy-egy gombnyomással járó változást kell megtalálnotok, ami hol egy villamost indít el, hol világítást kapcsol be, hol pedig hangeffektet. Az alkotók nem voltak humor híján, így biztosan jókat kuncogtok majd, ha rábukkantok egy-egy oda nem illő figurára.