Tisztít, szépít, karcsúsít: a @gyümölcsdiéta

Véged van gyümölcsitisz undoritisz! - 9 tipp, hogy a gyereked rákattanjon a gyümölcsökre!

Te is szenvedsz, mert már felvásároltad a fél gyümölcspultot, de még egyszer sem sikerült a csemetéd kedvére való finomságot találnod? Együttérzünk. A gyerekek általában nem rajonganak annyira a gyümölcsökért, a csoki után előbb nyúlnak, a fagyi jobb nyalánkság a szemükben, mint az alma. Pedig kellő csalafintasággal a gyümölcsöt is csábító finomsággá tehetitek.

A gyümölcsök, mint ahogyan a gyerektáplálásról szóló cikkünkben is írtuk, fontos részei a fejlődésben lévő gyereked étrendjének, hiszen rengeteg rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Noha a kezdeti időszakban még nincs gond azzal, hogy a kisbabád megegye, hiszen pépes változatban szívesen eszi, ám egy másfél éves kisgyerekben már tudatosul az, hogy vannak ennél jobb csemegék is, mint a nápolyi vagy a mogyorókrém. Apropó, tudtátok, hogy létezik csokipuding ízű gyümölcs? A helyzet azért nem olyan kétségbeejtő, pár trükkel ismét megszerettetheted a gyerekeddel a gyümölcsöt, csupán sok-sok türelemre, kitartásra és leleményességre lesz szükséged. Hogy ne add fel rögtön az elején, mi is hoztunk néhány tippet, amit bevethetsz. 

Rajz a tányéron

Nem olyan bonyolult, mint amilyennek hangzik, és a gyerekek minden étellel imádják ezt a trükköt. Rendezt el a feldarabolt gyümölcsöket a ányéron úgy, hogy valamilyen színes figurát adjon ki. Ne fogd vissza a fantáziád, képzeld el, hogy a tányér a vásznad, a gyümölcsök pedig a festék. Alkoss! A gyerekek le lesznek nyűgözve, és minden uzsonnát úgy várnak majd, mint egy kisangyal.

Forrás:
pexels

Nyársra velük!

A gyerekek imádják a játékos megoldásokat, így mindennel lenyűgözhetitek, ami szokatlan, csodaszép, színes és ingergazdag. Szúrd fel a bogyókat, gyümölcsdarabokat hurkapálcikára, és úgy tedd a gyerekek elé. Ha ez nem lenne elég motiváló, akkor készíts hozzá joghurtos mártogatós szószt, olvasztott étcsokit. Már magában a fondü látványa, a mártogatás élvezete egy lépéssel közelebb visz téged ahhoz, hogy gyümölcsimádóvá váljon a gyereked.

Gesztenyejáték, csak gyümölccsel

Biztosan emlékeztek arra, amikor gyerekkorotokban összeszedtétek a gesztenyét a földről, és otthon különféle figurákat készítettetek belőle. Ugyanez a játék gyümölcsökkel is működik, tegyél ki szőlőt, dinnyét, cseresznyét az asztalra, és kezdődhet az állatkertesdi. Biztos lehetsz benne, hogy közben leszalad néhány falat. 

Mutass példát!

Vezessétek be a közös gyümölcsevést. Uzsonnaidőben, vagy vacsora után tedd ki az asztalra a gyümölcsös tálat, és válasszon magának mindenki egyet, amit együtt megesztek. Ha a gyerekek látják, hogy ti is szívesen esztek egy almát vagy banánt, sokkal nyitottabbak lesznek az újdonságok iránt, és talán elhiszik, hogy a gyümölcs nem is olyan ördögtől való dolog.

Forrás:
pexels

Vásároljatok együtt!

Vidd magaddal a csemetéd piacra, hagyd, hogy megfogja a gyümölcsöket, megszagolja, és maga válassza ki azt, amit megenne. A választás szabadsága nagyobb motiváció, mint az, hogy elé raksz egy almát, hogy azt egye meg. Éreztesd vele, hogy a gyümölcsevés nem kötelesség, hanem élvezetes dolog.

Párosítsd valami finomhoz, amit szeret!

Ha másképp nem megy, akkor csempészd be a gyümölcsöket másképp az étrendbe. Rakd a palacsintába, pudingba, süteményre, de jópofa zselés ételeket, habokat is készíthetsz belőlük, esetleg hideg gyümölcslevessel is megpróbálkozhatsz.

Készítsetek csodaturmixot!

A gyerekek néha csak a gyümölcs látványtól berzenkednek, mivel úgy rögtön beazonosítják, hogy miről van szó, és hogy már megint azt kell enniük. Éppen ezért inkább pépesítsd a gyümölcsöket némi vízzel vagy tejjel, és lehetőleg legyen nagyon színes. Díszítsd a poharat szívószállal, figurákkal, és kezdődhet is a szürcsölés!

Forrás:
iStock

Ne vesztegesd meg!

Így is kínlódás a csemetédnek, hogy olyat kell ennie, amit nem akar, így ne is lepődj meg, ha minél jobban erőlteted, annál inkább ellenáll. Ne tiltsd el őt olyan dolgoktól, amit szeret, azért, hogy gyümölcsöt egyen. Jobb taktika, ha inkább alkut kötsz vele. Ajánld fel, hogy ehet csokit, ha eszik egy kicsi gyümölcsöt.

Szedd le, amit nem szeret belőle

Néha olyan banális dolgok miatt fut ki a csemetéd a világból, ha gyümölcsöt lát, mint hogy meg van nyomódva, mag van benne, lehet, hogy kukacos. Ilyenkor koncentrálj a fő problémára, és távolítsd el! Magtalaníts, keress hibátlan darabokat, a cseresznyét pedig bontsátok szét együtt, hogy megnyugodjon, nem tanyázik benne egy kukacos alak sem.