gyümölcs

Cukorbeteg az, aki beteg a cukortól? – öntsünk tiszta vizet a pohárba!

A cukorbetegség, vagy más néven diabétesz, korunk népbetegsége. Régen halálos betegségnek számított, ma azonban a megfelelő étrenddel, mozgással és orvosi segítséggel egy egész életet le lehet élni vele, ám ez folyamatos, lankadatlan odafigyelést igényel. Az odafigyelés pedig az alapinformációk elsajátításával kezdődik.

A diabétesz tulajdonképpen a glükóz feldolgozási zavara. A glükóz fontos a szervezetednek, hiszen a véredben található cukor a szervezeted fő energiaforrása. A glükózt evéssel juttatod be a szervezetedbe, és a véráram viszi el a szervezeted összes sejtjéhez. A hasnyálmirigy által termelt inzulin hormon segít a cukornak eljutni a sejtekhez, és ha a hasnyálmirigy Langerhans-szigetei nem termelnek elég inzulint, a cukor a vérben marad. Ezért van az, hogy az orvosok csóválják a fejüket, ha a cukorbetegek vércukorszintje túl magas.

Ám ez csak egy oka a glükóz feldolgozási zavarának, előfordulhat az is, hogy a szervezet érzéketlen az inzulinnal szemben, vagy az inzulin nem képes megfelelően hatni a feldolgozási folyamatokra, ez utóbbi esetben beszélünk inzulinrezisztenciáról. Ezektől függően 4 alaptípusról beszélhetünk.

Forrás:
iStock

1-es típusú cukorbetegség

Az 1-es típusú cukorbetegség az autoimmun betegségek egyik fajtája. A szervezet megtámadja a hasnyálmirigyben lévő inzulintermelő sejteket, elpusztítja azokat, és emiatt nem termelődik inzulin. Annak, aki az 1-es típusú cukorbetegségben érintett, élete végéig pótolnia kell külsőleg az inzulint, amit többnyire fecskendővel vagy úgynevezett pen készülékkel tehet meg. Ha nem teszi, az inzulin hiánya miatt a vércukor nem tud a sejtekbe bejutni, és a vérben marad, ami magas vércukorszintet eredményez. Mivel a sejtek így éheznek, fehérjéket és zsírokat alakítanak át cukorrá, ami veszélyes végkimenetelhez vezethet. A zsírégetés és a magas vércukorszint együttesen kiválthatják a kiszáradást és a kómát. 

Ez a típus főleg fiatalokat és gyerekeket érint, így már korán érdemes a tünetekre felfigyelni. Ha a gyereked fáradékony, folyamatosan szomjas, és gyakran látogatja a mellékhelyiséget, kezdj el gyanakodni. Ugyanis, magas vércukorszint esetén, mivel a cukor nem szívódik fel a sejtekben, a szervezet más úton próbál megszabadulni a felhalmozódott glükóztól. Ennek egyik szembetűnő módja a gyakori vizelés, más néven cukorvizelés. Nem véletlenül kérnek vizeletmintát az orvosi kivizsgálás során, a cukorbetegek vizeletének jóval magasabb a cukortartalma, mint a nem cukorbetegeké.  Ráadásul, mivel a cukorbetegek folyamatosan ki vannak száradva, sok vizet isznak, és ezzel arányosan többet ürítenek is.

Emellett, mivel a szervezetük nem jut energiához, folyamatos fáradtságérzés gyötri őket, továbbá hamarabb jelentkeznek náluk a látásproblémák és hirtelen fogyni kezdenek. Tudtad, hogy Kovács Áron is cukorbeteg? Olvasd el, hogyan élte meg gyerekként!

600

Járj nyitott szemmel a boltban!

Július 20-a óta eltűnt a termékekről a diabetikus jelzés, helyette a termékek apróbetűs leírásait kell átbogarásznod, ha cukorbetegként megfelelő ételt szeretnél vásárolni. Pánikra semmi ok, új jelzésekre kell figyelned, melyekhez segítséget itt kaphatsz!

2-es típusú cukorbetegség

Ebben az esetben az inzulintermelő sejtek nem pusztulnak el, ám ennek ellenére nincs megfelelő inzulinhatás. Ez azt jelenti, hogy nem termelődik elég inzulin, vagy ha mégis, nem mennek végbe megfelelően a folyamatok, nem elég erős az inzulin hatása, és emiatt nem jut elég cukor a sejtekbe. Mivel végülis termelődik inzulin, ezért a vércukor értéke lassabban emelkedik, és a tünetek is másabbak, mint az 1-es típusú cukorbetegségnél. Jellemző a végtagok zsibbadása, a sebek nehezebben gyógyulnak, a látás folyamatosan romlik, és gyakori, hogy a 2-es típusú cukorbetegek vakaróznak, mert viszket a bőrük. Kialakulásának oka lehet a nagy mértékű elhízás, a magas vérnyomás. Ennél a típusnál a kezelés is barátságosabb, nincs feltétlenül szükség az inzulin pótlására. Gyógyszerrel, diétával és testmozgással kontrollálható a megfelelő vércukorszint, és teljes életet élhet a cukorbeteg.

Forrás:
iStock

3-as típusú cukorbetegség

A 3-as típusú cukorbetegség altípusai ritkán fordulnak elő, és aszerint bonthatóak csoportokra, hogy milyen okok váltják ki. Ilyen kiváltó ok lehet az inzulintermelő sejtek genetikai okok miatt nem megfelelő működése, az inzulinhatás nem megfelelő működése, a hasnyálmirigy megbetegedései, a hormonzavarok vagy a vírusos fertőzések. Előfordul, hogy valamilyen genetikai eredetű betegség társuló betegségeként jelenik meg, például a Down-szindrómások többsége is cukorbeteg, de valamilyen gyógyszer hatására is kialakulhat.

4-es típusú cukorbetegség

Azaz más néven gesztációs vagy terhességi cukorbetegség. Az érintettek a terhesség előtt nem cukorbetegek, általában a várandósság harmadik trimeszterében veszik észre, hogy magas a várandós anya vércukorszintje. Vélhetően a méhlepény által termelt hormonok hatására beállt anyagcsere-változások miatt alakul ki, bár az okok még nem teljesen tisztázottak. Általában az esetek többségében a terhesség végére el is tűnik, viszont szülés után nagyobb a rizikó, hogy visszatér.