életmentés

S.O.S. segítségnyújtás cukorbetegeknek - ne állj tétlenül!

Bármikor előfordulhat, hogy a közeledben rosszul lesz egy cukorbeteg. Sokan pánikba esnek ilyenkor, és képtelenek cselekedni, de te ne tartozz közéjük! Hidd el, még laikusként is hatékonyan közbeléphetsz és segíthetsz egy rosszulléttel küzdő diabéteszesnek, ehhez csupán a cikkünket kell elolvasnod.

A cukorbetegség lényegéről már írtunk neked, így már tudod, mi megy végbe az emberi szervezetben ilyenkor, milyen fontos szerepe van a vércukorszintnek és az inzulinnak abban, hogy a hétköznapokban végezni tudd a feladataidat. Arról is írtunk, hogy mire kell odafigyelned cukorbetegként, hogy a vércukorszinted folyamatosan egyensúlyban legyen. Ám, még minden odafigyelés ellenére is előfordulhat, hogy egy cukorbeteg vércukorszintje leesik, és komoly rosszulléttel küzd. Ezek a rosszullétek gyakran váratlan időpontokban, váratlan helyzetben csapnak le a gyanútlan diabéteszesekre, akik olykor képesek segíteni önmagukon megfelelő beavatkozással, ám van, amikor a te segítségedre szorulnak. Éppen ezért összegyűjtöttem a hipoglikémia jellemző tüneteit, és azt is elárulom, hogyan segíthetsz ilyenkor.

életmentés

Tanuld meg a segítségnyújtás alapjait!

Évente 26 ezren halnak meg hazánkban hirtelen szívhalál miatt. A szív leállása azonban nem jelentené automatikusan a véget. Az esetek jelentős részében visszahozható lenne az illető, ha a bekövetkezett szívhalál első két-három percében olyan segítséget kaphatna, amilyenre bárki képes. Tanuld meg te is, hogyan kell életet menteni, itt!

 Mi az a hipoglikémia? 

Hipoglikémiáról akkor beszélünk, ha a vércukorszint hirtelen lezuhan. Normális esetben az éhgyomri vércukorszint 3,3-6,0 mmol/l között van, ám hipoglikémia esetén ez jóval kevesebb. Ha a vércukorszint lezuhan, a szervezetben azonnal beindul egy láncreakció. Az inzulinelválasztás gátlódik, a máj szénhidrátraktáraiból cukor szabadul fel, az izom képtelen cukrot felvenni, és megindul a zsírlebontás. Persze, adódik a kérdés, hogy mi miatt esik le valakinek a vércukorszintje, de a válasz sokféle lehet. Az 1-es típusú cukorbetegeknél például az inzulin túladagolása is okozhat hirtelen hipoglikémiát. Lehet az is, hogy a beteg beadta a szokásos inzulinmennyiséget magának, de nem evett megfelelő mennyiségű ételt utána. Az is lehet, hogy evett, de az intenzív testmozgás miatt ez az inzulinmennyiség túl soknak bizonyul. Mindössze apró eltéréseken múlhat az, hogy valaki a hipoglikémia áldozatává válik.

A cukorbeteg ilyenkor kínzóan éhes lesz, heves szívdobogást érez, hidegen verejtékezik, izzad, remeg, ideges és érzékeny lesz. A tapasztalt cukorbetegek jobb esetben maguk is észreveszik, hogy kezd leesni a vércukorszintjük, és gyorsan bekapnak egy szőlőcukrot, hogy jobban legyenek. Azonban, ha ez nem történik meg, a panaszok súlyosbodhatnak. Szédülés jöhet rájuk, a fejük fájhat, zavarodottá válnak, ami miatt már nem tudják ellátni magukat, és súlyos esetben akár görcs és kóma is bekövetkezhet.

Ha a közeledben lévő cukorbeteg eszméleténél van, de képtelen ellátni magát, akkor az első dolgod, hogy cukorhoz juttasd. Fontos, hogy szőlőcukorral etesd, tedd a szájába, vagy ha az nincs, akkor vízben oldott cukorral itasd. A szőlőcukor ugyanis már a szájban felszívódik, és a szervezet segítségre siet. Ám ezzel még nem tettél eleget, ha már kicsit jobban van, adj neki kekszet, vagy itasd meg tejjel, rostos lével. Az ezekben lévő összetett szénhidrátok ugyanis biztosítják, hogy lassan, de emelkedjen a vércukorszintje, így stabilizálódik az állapota. Ezeket az ételeket általában minden cukorbetegnél megleled, enélkül nem indulnak el otthonról.

Forrás:
iStock

Ha már elveszítette az eszméletét

Ha a cukorbeteget már nem tudod etetni, itatni, mert nincs eszméleténél, akkor kezdd el keresi a beteg holmijai között a glükagon injekciót. A glükagon egy természetes hormon, ami az inzulinnal ellentétest hatást fejt ki az emberi szervezetben. Abban segít, hogy a máj a "glikogén"-nek nevezett vegyületét glükózzá, azaz cukorrá alakítsa. A glükóz ezután a véráramba jut, ezáltal a vércukorszint emelkedik. A glükagont általában 1 milligramos kiszerelésben találhatod meg a cukorbetegnél, és itt elolvashatod a betegtájékoztatóját, ebből megtudhatod, hogyan kell használni, és azt is megnézheted, hogyan néz ki. Így biztosan megtalálod vészhelyzet esetén, és nem gyötör majd a bizonytalanság, hogy jól cselekszel-e.

Ha megtalálod, a beteg izmába kell juttatnod fecskendővel, a test bármelyik területén. Pár perc alatt hat, a beteg magához tér, és akkor kell eljárni a fent már leírt módon. Etesd és itasd, amíg jobban nem lesz. Arra azonban ügyelned kell, hogy az ampulla ne legyen lejárt. Előfordulhat az is, hogy a glükagon injekció nem hat, ugyanis, ha gyakran használják hipoglikémia kezelésére, elveszíti hatékonyságát. Ebben az esetben rögtön hívd a mentőket.

telefon nő

Hogyan kell hívni a mentőt?

Nem a te felelősséged ugyan eldönteni, hogy mekkora a baj, és annak terhe se a te válladat nyomja, ha csupán részeg az illető. Ezt úgysem tudod megállapítani, hiszen egy rosszulléttel küzdő cukorbeteg hasonló tüneteket mutathat, mint az, aki jócskán felöntött a garatra. Ráadásul az is lehet rosszul, aki ivott vagy drogozott, de ha úgy látod, hogy valaki ellátásra szorul, akkor itt elolvashatod, hogyan zajlik egy mentőhívás!