Márpedig én másképp nevelem a gyerekemet, mint a szüleim!

Segítség! Rám jött szülőstressz! - avagy, amikor a cukorbeteg gyerek iskolába megy

Az a nap, amikor a gyerek először megy iskolába, minden szülőnek kicsit olyan, mintha kitépnének belőle egy darabot. Neked is. Nem csoda, hiszen addig jóval több időt töltöttél a gyerekeddel, és évről évre egyre kevesebbet fogod látni őt. Aggódsz amiatt is, hogy hogyan illeszkedik majd be, hogyan teljesít majd. Ez már önmagában is folyamatos stresszfaktor egy szülőnek, hát még akkor, ha a gyereke valmilyen betegségben szenved. Például diabéteszben.

Cukorbeteg gyerekkel egyáltalán nem olyan egyszerű az iskolakezdés, mint egy átlagos egészségügyi állapottal rendelkező gyerekkel. Óvodás és iskoláskorban a cukorbeteg gyerek állandó odafigyelést igényel. Napi öt vagy hat alkalommal mérnie kell a vércukorszintjét, és adagolnia kell az inzulint. Ezt otthon könnyűszerrel megteheti, sőt, az a gyermek, akinél korán kiderül, hogy 1-es típusú diabétesze van, már korán hozzászokik az ezzel járó napi rutinhoz. Igen ám, azonban, míg otthon nyugodtan megméri a vércukorszintjét a család óvó körében, addig az iskolában már jóval bátortalanabbul teszi meg ezt az új osztálytársak vizslató tekintetének kereszttüzében.

Vannak iskolák, akik el is zárkóznak a felelősségtől, és nem fogadnak cukorbeteg diákokat, de szerencsére akadnak olyanok is, amelyek mindent megtesznek azért, hogy gyermeked teljes értékű életet élhessen. Ehhez azonban a te közreműködésedre is szükség van, és igazán sokmindent tehetsz azért, hogy gyereked beilleszkedését zökkenőmentessé tedd.

Beszélgess a gyerekeddel!

Fontos, hogy elmagyarázd neki, hogy a cukorbetegség mi is pontosan. Ez azért fontos, hogy megértse, nem egy olyan "problémája" van, ami miatt rosszul kellene éreznie magát, vagy ami miatt esetleg joggal lehet az osztálytársai céltáblája. Fontos azért is, mert így megérti, hogy igenis joga van bizonyos dolgokhoz, amihez az osztály többi részének nem. Neki például, ha szükséges, akkor ennie kell tanítási óra alatt is, mint ahogyan a vércukorszintjét is meg kell mérnie. Ezekkel nem várhat kicsengetésig, hanem azonnal cselekednie kell, ha esik, ha fúj, ha tornádó van. Ha ezeket tisztázod gyereked fejében, akkor megelőzöd, hogy esetleg bűntudat alakuljon ki benne, miközben a feladatait végzi.

Forrás:
iStock

Készítsd fel a tanárt!

Kulcsfontosságú szerepe van a tanároknak abban, hogy a gyereked biztonságban legyen az iskola falain belül. Fontos tudnod, hogy a tanárok nem szakemberek, nem dietetikusok, így neked kell a hézagos ismereteiket kitöltened. Jó ötlet lehet, ha összeállítasz minden tanárnak egy dokumentumot a gyereked átlagos napjáról, igényeiről, és persze, magáról a cukorbetegségről is. Szentelj külön fejezetet a hipoglikémiának is, hogy felismerje a tüneteket, és közbeléphessen, ha gyereked rosszul lesz. Jó, ha elmagyarázod neki a glükagon injekció működését és adagolását is, így nyugodtabb lehetsz afelől, hogy szakszerű segítséget kap majd a gyereked, ha leesik a vércukra. 

Magyarázd el nekik, hogy miért van szükség arra, hogy gyereked óra alatt is ehessen, mérhesse a cukrát, és beadhassa az inzulinadagját. Kérd meg, hogy ne tiltsák meg ezt a gyerekednek, ne szidják le miatta, hiszen így könnyen megeshet, hogy a szidás hatására inkább a szünetre tolja a procedúrát, ami könnyen rosszullétbe csaphat át. Kérd meg a tanárokat arra is, hogy rendszeresen kérdezzenek rá a gyerekednél arra, hogy megmérte-e a vércukorszintjét és az mennyi volt. Kérdezzék meg azt is, hogy beadta-e az inzulinadagját. Magyarázd el nekik, hogy ő gyakrabban jár pisilni a diabétesz miatt, így engedjék ki óra alatt, és biztosítsák neki a folyadékpótlást is. 

Noha általában az inzulinbevitelt a mosdóban intézik el a gyerekek, jó, ha el tudod intézni, hogy biztosítsanak számára egy elszeparált helyiséget, ahol nyugodt körülmények között be tudja adni magukának a szükséges adagot. A tornatanárt is figyelmeztesd arra, hogy mindig ellenőrizze testnevelés előtt, hogy mennyi gyermeked vércukorszintje, ugyanis 15mmol/l feletti értékkel nem ajánlatos tornáznia.

Ezeket a dokumentumokat jó, ha fél vagy egyévente ismét kinyomtatod és odaadod a tanároknak, így ugyanis biztosan nem feledkeznek el róla. Az ilyen tájékoztató füzetek gyorsan elvesznek, ha pedig mégsem, jobb, ha több van belőle, mint hogyha egy sem.

Forrás:
iStock

Szervezz osztályfőnöki órát!

Kérd meg gyermeked osztályfőnökét, hogy tartson osztályfőnöki órát, ahová te is elmehetsz. Dietetikust is vihetsz magaddal, aki előad, de akár te is tarthatsz egy rögtönzött előadást a cukorbetegségről. Fontos ugyanis, hogy megértsék a gyermeked osztálytársai, hogy miért érvényesek rá más szabályok, mint rájuk. Általában a gyerekek kíváncsiak és megértőek, így nem valószínű, hgy ezzel problémád lesz, de a kellő tájékoztatást semmiképpen ne halogasd.

Mutogasd meg nekik nyugodtan az inzulinadagolót vagy pumpát, együtt is megmérhetitek gyermeked vércukrát, így láthatják, mi mire jó, hogyan működik. Hidd el, egy idő után teljesen természetessé válik számukra, hogy a gyereked elvégzi a rutinját óra alatt vagy eszik.

Ha a fent említett néhány tanácsot megtartod, és sikerül együttmőködnöd gyermeked iskolájával, akkor ugyanúgy élheti majd iskolás éveit, mint az egészséges osztálytársai. A boldog kiegyensúlyozott gyerek pedig boldog, elégedett szülővé tesz téged is.