édesség

Cukorbeteg a családban - így segítsd, támogasd, hogy mindig kerek legyen a világ!

Amikor kiderül egy családtagról, hogy krónikus betegsége van, az mindig felborítja a család életét. A gyerekekét, a szülőkét, és az érintettét is. Nincs ez másképpen akkor sem, amikor a kezedbe kapod a papírt, hogy a hozzád közel álló ember - a párod, gyermeked, élettársad, valamelyik szülőd - cukorbeteg. Minden megváltozik.

Ezt a változást pedig jó, ha minél gyorsabban megtanulod jól kezelni a családdal együtt, hiszen egy cukorbeteg élete akkor lesz igazán zökkenőmentes, ha nem éreztetitek vele, hogy ő másabb. Cukorbeteg, és? Attól még ugyanúgy éli a hétköznapjait tovább, csupán csak néhány dologra kell jobban odafigyelnie. Törekedjetek arra, hogy természetesen vegyétek ezt a tényt, persze, ez nem mindig könnyű, hiszen az aggodalom és a kétségbeesés néha a legésszerűbb érveket is felülírja. 

Ennek ellenére fogadd meg a tanácsainkat, ezekkel ugyanis nagyban megkönnyíted a cukorbetegnek azt, hogy visszarázódjon a régi kerékvágásba. Ugyanis, nem csak neked és a családnak hoz új dolgokat ez a kialakult helyzet, hanem számára is. Egy diabétesszel élőnek több kompromisszumot kell kötnie, több változást kell megélnie, mint nektek. Könnyítsétek meg számára az elfogadást és a továbblépést.

Forrás:
iStock

Tájékozódj!

Lehet, hogy ezidáig nem is hallottál a cukorbetegségről, vagy lehet, hogy hallottál, de olyan irreális dolognak tűnt, hogy valaha jobban meg kell, hogy értsd mi is az. Pedig a diabétesz korunk népbetegsége, így egyáltalán nem lehetetlen, hogy te is érintett legyél. Ha segíteni szeretnél cukorbeteg családtagodnak, akkor az első dolog, amit meg kell tenned, hogy megismerkedsz magával a diagnózissal. Mi az a cukorbetegség? Mik a veszélyei? Hogyan kell élni inzulinrezisztenciával? Ha az alapokkal tisztába jössz, csak utána tudsz segítő fél lenni.

Válts vele életmódot!

Már önmagában az, hogy teljes életmódot kell váltania, sokkolhat egy olyan cukorbeteget, aki addig nem ügyelt annyira az étrendjére, és többnyire spontán döntött arról, hogy mit és mikor eszik. Nem lesz mindegy számára az sem, hogy mit és hogyan sportol. Könnyítsd meg számára a kezdést, úgy, hogy vele tartasz. Sőt, erősítsd meg őt abban, hogy tulajdonképpen még jól is jött ez a fordulat, hiszen ez egy elég jó ok amellett, hogy az egész család életét megreformáld kicsit. A cukorbetegek étrendje és életvitele ugyans bárkinek jó, aki egy kicsit is egészségesen szeretne élni. Ne főzz külön számára, hanem egye mindenki azt, amit ő! Ne küldd el sportolni, menj vele! Hidd el, te is nagyon jól jársz ezzel.

Forrás:
iStock

Biztosítsd, hogy mellette állsz!

Nem is hinnéd, mennyit számít, hogy mellé ülsz, és újra és újra rendbe teszed a fejében a dolgokat. Ne hagyd, hogy a negatív gondolatok elragadják, sem azt, hogy kilátástalannak lássa a helyzetét. Beszélgess vele a kialakult helyzetről, értesd meg vele, hogy lehet, a világa kissé felborult, de nem szűnt meg létezni. Bizonyos óvintézkedések mellett ugyanúgy élhet tovább, mint eddig, és te segíteni fogod őt az egész családdal karöltve.

Legyél nagyon figyelmes!

Családi buli lesz? Jön a karácsony? Ünnepi vacsorát ültök? Először talán még nem lesz természetes számodra, hogy a cukorbeteg, aki az asztalnál ül, nem ihat alkoholt, és az sem, hogy a megszokott zserbót sem eheti meg, de igyekezz figyelmes lenni! Készíts be számára alternatív koccintós italt, és süss neki külön diabetikus sütemény, amiben szacharóz helyett más cukorbeteg barát édesítőszer van. Hihetetlenül jól fog esni számára ez a figyelmesség, így nem foga azt érezni, hogy kimarad valamiből. 

Ne hanyagold el a többi családtagodat sem!

Általában, ha a gyerekekről derül ki, hogy diabéteszes, akkor az anyák óvó üzemmódba kapcsolnak. Ez nem olyan nagy baj, de a testvérek és az apák idővel megérzik a negatív hatásait. Ne feledkezz el róluk sem! Nem vagy Teréz anya, nem egyedül kell megoldanod mindent. Vondd be őket is, hogy részesüljenek mindenből, így nem érzik kirekesztve magukat. Ne feledd, nem a te felelősséged a cukorbeteg életének karbantartása egy bizonyos idő után, hiszen gyereked iskolába majd főiskolára megy, ahol már önállóan kell megbirkóznia a hétköznapokban a cukorbetegség napi rutinjaival.

Nem mellékes az sem, hogy ha a családodban derül ki, hogy valaki cukorbetegségben érintett, jobb, ha te is elmész egy vizsgálatra, hogy még az előszobába nyakoncsípd ezt a betegséget. Ekkor ugyanis még az is lehet, hogy visszafordítható a folyamat, és megfelelő életmódváltással, sportolással ki sem alakul nálad a 2-es típusú cukorbetegség. Ha az első vizsgálatból az derül ki, hogy a vércukorszinted normál tartományban van, ne vedd félválról! Időnként végeztess el terheléses cukorvizsgálatot az orvosoddal, mivel azokban a családokban, ahol van cukorbeteg, nagyobb az esélye, hogy többen is érintettek lehetnek idővel.

Forrás:
pexels

Mi van, ha rólad derül ki, hogy cukorbeteg vagy?

Az is előfordul, hogy a vizsgálat során rólad derül ki, hogy cukorbeteg vagy. Egészen más megélni a saját sorsotodként ezt a diagnózist, és más az, ha egy családtagod válik azzá. Ezért jó, ha néhány tanácsot megfogadsz tőlünk, ahelyett, hogy mély letargiába zuhannál.

Beszélgess róla a családoddal!

Mondd el, hogy mitől félsz, milyen aggályaid vannak. Egy hipoglikémiás rosszullét után ez különösen jól lehet, ha először éled át. Ne félj elmondani, hogy mit éltél át közben, utána. Hidd el, nagyon jó érzés annak a tudatában lenni, hogy van körülötted egy óvó védő burok, a családod, akire bármikor számíthatsz.

Ne feledd: nem állt meg a világ így sem!

Annyira nem, hogy teljes életet élhetsz továbbra is, csupán csak el kell sajátítanod az alapvető tudnivalókat az állapotodról, és azt bele kell iktatnod az életedbe. Számtalan ember él diabétesszel, és mind dolgoznak, emellett pedig feleségek, férjek, anyák, híresek és hétköznapi emberek. Annyi különbséggel, hogy egy konferenciabeszélgetés közben nyugodtan felállnak, és kimennek beadni maguknak az inzulint, vagy esznek. Mert ez a világ legtermészetesebb dolga. 

Forrás:
pexels

Kérj segítséget!

Ne ijedj meg attól, hogy kaotikus dolognak tűnik megszervezni egy étrendet egy hétre, és attól sem, hogy nem tudod, mit edzhetsz és mit nem. Kérj segítséget dietetikusodtól, edződtól és az orvosodtól. Ne maradjon benned soha egy kérdés sem, mert alapvető dolog, hogy mindenre választ kapj. Ha nem kérsz könnyen segítséget, akkor ez egy jó lecke lesz, hogy megtanuld, a segítségkérés nem ciki. Te is szívesen segítesz másoknak, nem igaz? Miért gondolod, hogy mások neheztelnének azért, mert sok kérdésed van? Nem fog a családod sem amiatt nekeztelni rád, mert másképpen eszel, más időközönként. Találd fel magad! Főzz egyszer a családnak egy cukormentes-menüsort az is lehet, hogy teljesen rákattannak!

Ne legyen lelkiismeretfurdalásod!

Előfordulhat, hogy bizonyos dolgok másképpen fognak alakulni az életedben, mint a diagnózis előtt. Ilyen például az, hogy be kell szorítanod az idődbe a rendszeres edzést, ami másból időt vesz el. Ne legyen lelkiismeretfurdalásod amiatt, mert inkább edzel vagy nagybevásárolsz a kiegyensúlyozott vércukorszintedért, ahelyett, hogy a nem annyira közeli ismerősödnek segítesz költözni. Ugyanígy amiatt se érezd kínosan magad, hogy meeting közben kimész elintézni a napi rutinodat.