zöld természet

Folyton megfázol? - erősítsd az immunrendszered csikung mozgással!

Ahogy egyre mélyebbre gyaloglunk az őszbe, a tél felé, annál inkább gondolnunk kell arra, hogy az immunrendszerünket felerősítsük. Ám, néha nem is az immunrendszer gyengesége okozza a problémát, hanem a rajtunk eluralkodó fáradtság és energiahiány. Nos, ha magadra ismertél, akkor van egy tippünk, hogyan lehetsz ismét kirobbanó formában!

Ehhez egy pici nyitottságra és spiritualitásra is szükséged lesz, ugyanis egy alternatív gyógyászatban elterjedt módszert hoztam neked: a csikungot. Ma a világ szinte minden pontján elismerik a csikung gyakorlatok jótékony hatását, noha a legtöbb nyugati orvostudomány elveti a csikung gyakorlatok alkalmazását a többi alternatív gyógyászattal együtt. Kiegészítő, hasznos tornaként emlegetik inkább, de a kínai gyógyászatban teljes jogosultságot élvez.

Mi az a csikung?

A csikung, másképpen qi gong, chikung, chi kung egy gyűjtőfogalom, amit a kínai egészségmegőrző gyakorlatokat fogja össze. A szó csi része energiát, életerőt jelent, a kung része pedig pedig művelést, gyakorlást. A csikung tehát nem más, mint az életenergia hosszantartó művelése, fejlesztése. A kínai hagyományos gyógyászatban ugyanis a csi, vagyis az életerő központi helyet foglal el, és ahhoz, hogy a test egészséges maradjon, biztosítani kell, hogy a testben áramló csi ne ütközzön akadályba, ne legyen se túl sok, se túl kevés.

Forrás:
iStock

Hogyan működik?

A csi pontos meghatározása még ma is nehézkess, gyakran hivatkoznak rá elektromos, hő vagy másféle energiaként, ám abban egyetértenek a mesterek, hogy kulcsfontosságú szerepet tölt be nemcsak az emberek életében, hanem a világéban is.

A kínaiak szerint ugyanis a csi átszövi a világegyetemet.  Alapvetően három csit különböztetnek meg, amelyek közül az első az első a világegyetem saját csije, amit égi csinek neveznek, a második a földi csi, amit az égi csi irányít. Ezen túl pedig úgy tartják, hogy minden embernek, állatnak, növénynek van saját csije, ami átáramlik a testükön, és biztosítja azok megfelelő működését. 

Úgy tartják, a természet és a benne lévő dolgok az égi és földi csi-vel együtt, ciklikusan változik. Ez a ciklus lehet napos, havi, de akár években mérhető ciklus is, aminek folytonosságát a csi egyensúlyban tartása biztosítja. Az emberi csi is a természet része, ahogy te is, így annak áramlását az égi és földi csi irányítja, az tölt fel téged energiával. Baj akkor van, ha a csí nem tud szabadon átáramlani a testeden.

Hogyan segít ezen a csikung?

A mesterek szerint a helytelen életvitel, a stresszes életmód és az elkényelmesedett életstílus csak egy a sok közül, ami blokkokat képez az eergiacsattornáidon a testedben. Ezek a tényezők ugyanis nem stimulálják kellőképpen az energia áramlását, és nem növekszik a csi a testedben. A már említett blokkoknál a keringő energia elakad, ez pedig túlterheli az energiarendszeredet. A kínai mesterek szerint a csi elakadása betegséget, fájdalmat vagy rossz közérzetet okoz, többnyire két dolog történik:

  • túl sok csi halmozódik fel ott, ahol nincs rá szükség, és elönti a környező területeket
  • a test többi része viszont nem jut hozzá az energiához

A csikung gyakorlatok megszüntetik a blokkokat, és megnövelik a csi áramlását a testedben. Ha pedig a csi szabad áramlást kap, akkor ez az energia gyógyít és helyreállítja szervezeted egyensúlyát. A lassú mozdulatsor úgy van felépítve, hogy ezt az energiaáramlást elősegítse a testben és ez vezet a gyógyuláshoz  a test meggyógyíta önmagát. 

Több fajtája is van a csikungnak

Mivel a csikungot sok ezer éven keresztül művelték, fejlesztették, ezért számtalan rendszer alakult ki. A külső csi-gyógyítás hívei fizikai érintés nélkül képesek felmérni az állapotodat és gyógyítani. A gyógyító megtanulja, hogy hogyan lehet a gyógyító energiával dolgozni, és olyan gyakorlatokat alkalmaz, amelyek fokozzák a gyógyító energia iránti érzékenységedet. De te magad is elsajátíthatod a csikung gyakorlatokat egy tanfolyam keretében, melyek lassú mozgásból álló mozdulatsorok.

Forrás:
iStock

Az egészséges emberek azért csikungoznak, hogy még egészségesebbek legyenek, a gyógyítók pedig azért, hogy fenntartsák a gyógyító energiájukat, ám emellett még számtalan pozitív hatása van annak, ha életetek részévé teszitek ezeket a gyakorlatokat.

  • harmónikusabb lesz a kapcsolatod önmagaddal
  • segíti megőrizni az egészséged
  • megerősíti az immunrendszert
  • feltölt energiával 
  • elűzi a stresszt

Ezen kívül konkrét betegségek esetén segít a gyógyulásban és a felépülésben. Hatékony segítség megfázás, influenza, allergia, cukorbetegség, bőrproblémák, agyvérzés, depresszió és egyéb testi fájdalmak esetén. Lehet, hogy te éppen szkeptikusan olvasod ezeket a sorokat, hiszen annyira furcsának tűnhet az egész, de egy esélyt megérdemel, nem?

Elvégre mit veszíthetsz vele?