„A férfi- és a női lélek nem sokban különbözik” – Önismereti túra, avagy milyen mély a nyúl ürege?

,,Gombóc van a torkomban" - milyen az, amikor a lelki fájdalom betegít meg?

Hányszor hangzott már el a szádból, hogy nem bírod megemészteni a hallottakat? Hányszor gondoltál arra, hogy bizonyos dolgokról nem bírsz beszélni? És ezzel egy időben hányszor próbáltad kisimogatni a gyomrodból az öklömnyi gombócokat, hányszor próbáltad lenyelni a torkodban megakadó gombócokat? Nem mindegy, hogy hogyan bánsz a gondolataiddal, mit teszel a hétköznapokban. Ezek ugyanis megbetegíthetnek.

Nemcsak a testedre, a lélkedre is vigyáznod kell

A gyötrődő lelked ugyanis előbb utóbb segítségért kiált. Ha elfojtod a frusztrációdat, hagyod, hogy bedaráljanak a hétköznapok elvárásai és egyre hátrébb szorítod magad, akkor az előbb utóbb fizikailag is fájni fog. A legtöbb ember ilyenkor orvoshoz szalad, elpanaszolja a fájdalmait, és többnyire fájdalomcsillapító készítményeket kap. Ez azonban csak tüneti kezelés, az igazi megoldás a te kezedben van.

Tanuld meg felismerni a jeleket!

A Webbeteg szerint rengetegen küzdenek derékfájással, ami mögött gyakran a stressz és a teher áll, amit nem bírunk "elvinni a hátunkon". Sokan receptért mennek orvoshoz, holott alapvetően az életükben kellene oldaniuk a feszültséget. A legtöbb mozgásszervi fájdalom mögött is a túl stresszes életmód áll, és a kevés pihenőidő.

Forrás:
pixabay

,,Túlvállaltam magam."

László évekig szenvedett attól, hogy a válla görcsölt és fájt. Kipróbálta a masszázst, a különféle izomlazító krémeket, ám ezek csak ideiglenesen segítettek. Egy beszélgetésünk során döbbent rá arra, hogy évek óta nem volt kirándulni, szabadságai alatt is dolgozott. Sohasem merte abbahagyni igazán a munkát, mert attól félt, kicsúszik a kezéből az irányítás. Életében először két hétre elutazott a barátaihoz Németországba, és tudatosan beépítette hétköznapjaiba a pihenést. Minden napra beiktatott egy-egy órát, amikor csak pihentető tevékenységeket végzett, a válla ellazult, a görcsök elmúltak, az arca kisimultabb lett.

A váll, a hát és a derék viszi el a tested súlyának nagy részét, és ezek az izmok dolgoznak akkor is, ha "rátok pakolnak" némi felelősséget, titkot, lelki súlyokat, amiket hosszú távon nem bírsz el a hátadon, a térded megroggyan. Ha gyanúsan sokat fájnak ezek a részek a testeden, és az orvosod tehetetlenül tárja szét a kezeit, akkor gondolkozz el azon, hogy elget pihensz-e, esetleg nem dolgozol-e túl sokat!

,,Rendetlenül ver a szívem."

Talán ez az egyik legrémisztőbb jelenség az összes közül, hiszen egy vérbeli hipochonder a lehető legrosszabb forgatókönyvre gondol ilyenkor: baj van a szívemmel, meg fog állni a szívem. A szív a test motorja, így érthető, hogy megijedsz. Ám, ha a sorozatos orvosi kivizsgálások nem találnak semmit, ami panaszra adhat okot, akkor ismét érdemes elgondolkoznod azon, hogy mi nincsen rendben az életedben. Megbántódtál-e esetleg valamin, hiszen nem véletlenül ismeretes a magyar nyelvben az a kifejezés, hogy ,,szívemre vettem." 

,,Gombóc van a torkomban."

Még mindig meglepően sokan nyomják el a problémáikat magukban, mások beszélnének az őket emésztő gondolatokról, de nem mernek. Van, aki azért, mert a neveltetéséből adódóan úgy tudja, a maga bajáról ne beszéljen, mert "mit szólnak majd a szomszédok", vagy ,,mit szólnak majd az emberek." Mások pedig szeretnék megbeszélni a problémáikat, konfliktusaikat, csak nem találnak a másikban ehhez partnert. Az elfojtott, kimondatlan problémák pedig a torkot betegítik meg, azaz azt a csatornát, ahol a szó elhangozna, ám afféle dugóként akadályt képez a fájdalom. 

Ez esetben a legjobb dolog amit tehetsz, hogy a dolgokat megpróbálod kimondani. Akár egy barátnak, akár egy szakembernek, aki segít feldolgozni ezeket a benned dúló konfliktusokat. Sokkal egészségesebb az elfojtott dolgokat feloldani és kiereszteni, mert csak a tested bosszulja meg. Anna például hónapokig gombóccal a torkában vacilált azon, hogy kimondja-e azt, hogy nem érzi jól magát a párkapcsolatában. Egy viharos vita hevében, amikor kimondta a benne rejlő gondolatokat, a gombóc szertefoszlott a torkában.

Forrás:
iStock

,,Fáj a hasam." 

A Webbeteg szerint a gyomor görcsös fájdalmát a simaizom összehúzódása okozza, amelynek hátterében gyakran elfojtott düh és feszültség állhat. Ha nem nézel szembe az érzéseiddel, ha régi, traumatikus eseményeken rágódsz, a gyomrod görcsbe rándulhat. Ugyanezt a hatást váltja ki a negatív gondolkodás és a folytonos aggódás is. Hosszú távon ez akár fekélyhez, gyomorhurut kialakulásához vezethet. Megéri?

Ha hasmenésre vagy hajlamos, az jelentheti azt is, hogy így próbálsz megszabadulni a benned kavargó negatív érzelmektől, míg a székrekedés pont az ellentettjéről árulkodik: magadba zárod a fájdalmas emlékeket és a gondolatokat, ami hasi fájdalmat, diszkomfortérzetet okoz. Gyerekeknél gyakran az iskolaundor jele is lehet, ha gyereked reggelente hasfájásra, hasmenésre panaszkodik. 

A legjobb gyógyszer Te vagy!

Ha meg akarsz gyógyulni, a legfontosabb feladatod az, hogy átgondold, milyen életet élsz. Mi az, ami bánt? Mit hiányolsz az életedből? Milyen lelki traumákat őrizgetsz, amin rágódsz, és nem sikerült teljes mértékben feldolgoznod? Természetesen emellett fontos, hogy kivizsgáltasd magad, és orvosi segítséget kéj a fájdalmak, tünetek enyhítésére, de ne feledd, a gyógyszer csak a tüneteket szünteti meg, és azt is csak ideiglenesen.

Az okot neked kell megszüntetned, úgy, hogy szembe nézel saját magaddal!