futás edzés partner

Megfázni csak az fog, aki nem készül fel rendesen! – Fontos tippek a téli futáshoz

A VOUS-lányok idén nyáron letudták életük első futóversenyét, teljesítették az IRONGIRL 6 kilométeres távját. Néhányan úgy gondolták, hogy igenis jár egy kiadós pihenés a verseny után, hiszen keményen készültek! Nos, július vége óta jó sokat pihentek a lányok. Betették az érmet otthon a vitrinbe, és még csak rá se néztek a futócipőikre. Pedig itt lenne az ideje folytatni, DE közeleg a tél. Mit tehetünk a téli időszakban? Az IRONMAN 70.3 Budapest Triathlon Club csapata segítségével megkerestük a választ!

Ahogy hűl a levegő, úgy tűnik el az emberek lelkesedése is, már ami a szabadtéri sportot illeti. Egyszerűbb felkapni a cókmókunkat, és egy fűtött edzőteremben felállni a futópadra. Pedig bizony a szabadtéri futásnak télen sem kéne véget érnie, hisz semmivel sem rosszabb, mint tavasszal vagy épp nyáron a tikkasztó melegben. A kulcs a felkészülésben, egész pontosan az átmenetben rejlik. Hiszen ha decemberben „durr bele bumm” módjára kezdünk el futni, ne csodálkozzunk, ha rögtön megfázunk...

Van jó néhány apróságnak tűnő dolog, amit ha betartunk, baleset- és megfázásmentesen telhetnek a téli futásaink. De mi van a motivációval? Nos, egyszerű a válasz, ez (is) fejben dől el. Ahogy a nyáron a melegben is rávesszük magunkat, úgy a téli fagy sem szabadna, hogy elriasszon minket. Plusz a futócipő mellett egy futópartner is nagyon fontos – télen is. Hogy miért? Nemcsak mert együtt könnyebb, hanem mert ha tudjuk, hogy vár minket és számít ránk valaki, akkor kevesebbet nyűglődünk otthon a „menjek, ne menjek?” kérdést hajtogatva. Futótársakat elő, cipőt fel, és kezdődjön a téli kocogás! 

Fázzni kell!

A kezdő futók leggyakoribb hibája, hogy túlöltözik a futást. Az ember ugyanis hajlamos azt gondolni, hogy sportnál is teljes mértékben az adott időjáráshoz kell igazítani a ruházatot. Az első és legfontosabb szabály, amit érdemes megjegyezni:

az első tíz percben fázni kell.

A cikknek itt még koráns sincs vége. A folytatásért irány a Vous oldala!

Forrás:
iStock