cigi dohányzás füst

Csak egy életed van, ne dobd el, mint egy cigaretta csikket!

A dohányzást sokan kamaszként kezdik, mert vagány és menő dolognak tűnik, pedig nem az. Illetve, egy kamasz szemével még tűnhet annak, hiszen az ő nézőpontjukat még nem homályosítja el a dohányzás okozta következmények árnyai. Pedig ha tudnák, hogy minden egyes cigarettával tönkreteszik az egészségüket...

A dohányfüst ugyanis többféle egészségre káros anyagot tartalmaz, olyanokat, mint a kátrány, a szén-monoxid, a nikotin, a policiklikus szénhidrogének, a nitrózaminok, a ciánhidrogén, a radioaktív polonium, az arzén és még sok más, ami felszívódik a szád nyálkahártyájában és pusztítani kezd a testedben. De hogy milyen károkat okoz pontosan, azt alább pontról pontra bemutatom.

A nemek szerint is vannak veszélyeztetettebbek

Nőknél például sokkal nagyobb az esély arra, hogy koszorúér betegségek alakulnak ki, és sokkal jobban ki vannak téve a stroke veszélyének is. A cukorbetegségre is erősen hajlamosít a dohányzás, nem beszélve arról, hogy a menstruációs fájdalmaik sokkal erősebbé válnak, korábban jelentkezik a menopauza és a csontritkulás is. A dohányzó nők nehezebben esnek teherbe, nagyobb eséllyel fordul elő méhen kívüli terhesség, vetélés, koraszülés. Annak az anyának a gyermeke, aki terhesség alatt sem tud lemondani a dohányzás örömeiről, nagyobb eséllyel küzd majd légzési problémákkal, asztmával, csökkent intelligenciával vagy pajzsmirigy problémákkal.

Fontos tudnod, hogy még szoptatás alatt is érdemes mellőzni a bűzrudacskákat, hiszen az anyatejen keresztül is felszívódnak a piciben a káros anyagok. - írja a Webbeteg. Férfiak esetében csökken a termékeny spermiumok száma, ami hosszú úton akár impotenciához is vezethet, és mindkét nem ki van téve a tüdőrák és szájrák veszélyeinek. A dohányzó nők pedig jobban teszik, ha gyakrabban járnak emlővizsgálatra és méhrák szűrésre, mert a megszokottnál is magasabb az arány a dohányzó nők között az ezekben való elhalálozásban.

Forrás:
pexels

Mi van még?

Sokan túlzónak tartják a cigarettás dobozokon található riasztó képeket, pedig egyáltalán nem nagyítják fel a valós problémát. Ha dohányzás közben hidegnek érzed a kezeidet, lábaidat, azt a rossz vérkeringésnek köszönheted, amit a cigaretta idéz elő a szervezetedben, és ami súlyosabb esetben akár végtag amputációval is járhat. 

A gyomrotok sem köszöni meg a mindennapi dohányzást, főleg, ha még kávé is társul mellé, éhgyomorra. Sok dohányos küzd gyomorfekéllyel, illetve nyombélfekéllyel, a gyomruk pedig gyakran van gyulladásban.  A szemed is megsínyli hosszútávon a sok füstölést, tompalátás és zöldhályog alakulhat ki.

Köztudott, hogy a rosszindulatú daganatok kialakulásában is tevékenyen részt vesz a dohányzás is, és nem csak a tüdő daganataira kell ilyenkor gondolnod. A húgyhólyag, vese, gége, szájüregi, nyelőcső, gyomor -és hasnyálmirigy daganatainak kialakulása is összefüggésben van a dohányzással. Sokan dobálóznak azzal az ellenérvvel, hogy sokan haláloznak el tüdőrákban azok közül is, akik nem dohányoznak, ám az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a tüdőrákban elhunytak 90-95 százaléka tényleg dohányos.

Másokat is megbetegítesz!

Fontos az is, hogy nem csak a saját egészségedet károsítod azzal, hogy dohányzol, hiszen a melletted felnövő gyermek is passzív dohányossá válik melletted, így nagyobb az esélye hogy a szülei után ő is dohányozni kezd, nem beszélve arról, hogy korábban kezdenek el hatni szervezetében a dohányfüstben lévő mérgező anyagok. A cigaretta mellékfüstje ugyanis sokkal nagyobb arányban tartalmazza ezeket a káros anyagokat, mint amelyet a dohányos szív be. Az a gyermek és személy, aki sokat tartózkodik dohányfüstben, hamarosan szemészeti problémákkal, légzési gondokkal, fejfájással, hányingerrel és torokfájással fog küzdeni. Ugye, ezt te sem akarod? Ha dohányzol, legalább tegyél róla, hogy másnak ne árts vele!

Forrás:
pexels

Az arcotokon is nyomot hagy

Tévedés azt hinni, hogy a dohányosokon nem látszik meg, hogy rendszeresen füstölnek, csak maximum a röntgenképen. A napi sok szál elszívott cigaretta az arcodon és a bőrödön is nyomot hagy, ami egyáltalán nem vonzó. A dohányosok nagy része sokkal öregebbnek néz ki a koránál, és ez bizony összefüggésben van a cigaretták számával is.

A szemek alatt hatalmas táskák jelennek meg, ami a kialvatlanság rovására írható. A dohányosok ugyanis gyakran forgolódnak az éjjel fellépő nikotinhiány miatt, ezért folyton fáradtnak érzik magukat. Búcsút inthetsz a fehér fogaknak is, a cigarettában lévő nikotin besárgítja azokat, és a fogfehérítés sem egy olcsó multság. A sárga foltok az ujjakon is megjelennek, ez ellen leginkább citromlével tudsz küzdeni, azzal ledörzsölheted a sárgaságot az ujjbegyeidről. 

Viszonylag fiatalon jelennek meg az első ráncaid, a kutatók szerint átlagosan 1,4 évvel idősebbnek tűnnek emiatt a dohányosok a valódi koruknál. Rádásul a bőröd elveszíti a fényességét is, szikárrá, beesetté és szikkadttá válik, mivel a bőr vérellátása csökken.

Mindezek fényében teszem fel a kérdést: Megéri?