gyümölcsök piac alma barack

"Majd' megveszek egy kis kajáért!" - Ezért nézel sóvárogva az ételek után

Bizony, főleg a hűvösebbé váló időkben gyakran előfordul, hogy bármit megadnánk egy kis finomságért. Lehet az édesség, lehet egy jó kis zsíros pörkölt, netán valami tésztaféle.

Az ételek utáni sóvárgás általában ártalmatlan dolog, összefügghet a hormonszintünk változásával, nőknél például gyakori a menstruáció előtti napokban és a terhesség idején, de megjelenhet hangulatváltozással együtt is, vagy épp a fronttal.  Ezzel nincs is baj, ám ha túlzó méreteket ölt vagy túl gyakori, akkor érdemes komolyabban foglalkozni vele. Bizonyos nézetek szerint, ha gyakran sóvárgunk ugyanazon étel után, előfordulhat, hogy valamilyen tápanyagban szenved hiányt a szervezetünk, esetleg betegséggel küzd. A vashiányosok például gyakran kívánnak meg vörös húsokat vagy céklát, a kezdődő cukorbetegségnek pedig árulkodó jele lehet az édességek iránti kínzó vágy. 

Bánatevő vagy?

Ugyanakkor a tudósok legújabb kutatásai azt bizonyítják, hogy a legtöbb sóvárgás nem testi, hanem lelki tünet. Az étkezés érzelmi mankóvá válhat, sokan a stresszt igyekeznek élelmiszerekkel csökkenteni, mások pedig a depresszió kínzó tünetei ellen esznek, mert addig is boldognak érzik magukat. A fogyókúrázóknál is gyakori jelenség ez, ami azzal magyarázható, hogy ami tiltott, az édesebb, így a koplalós napok után gyakran kapják magukat azon, hogy kiürítették a látványpékséget.

A cikknek itt még koránt sincs vége! A folytatásért irány a Cookta oldala!

Forrás:
iStock