dohányzás cigis doboz

Megvan, milyen pszichológiai hatással vannak ránk a cigis dobozokon látható elrettentő képek

Holttest a hullaházban, rákos tüdő, beteg újszülött az inkubátorban – ha dohányoztok, ha nem, azt biztosan észrevettétek már, hogy a cigis dobozokon nemcsak a dohányzás káros hatásaira figyelmeztető szövegek vannak feltüntetve, hanem elrettentő képek is. A fotók valóban sokkolnak és elgondolkodtatnak, de tényleg segítenek abban, hogy a dohányosok letegyék a cigit, illetve abban, hogy a fiatalok ne szokjanak rá?

A cigaretták sokkoló csomagolásának elsődleges célja, hogy a fiatalok ne szokjanak rá a cigire, valamint az, hogy elrettentsék a dohányzókat is attól, hogy újra a dobozhoz nyúljanak. De vajon az elrettentő képek tényleg segítenek a leszokásban? Egy friss tanulmány szerint igen.

Egy 2015-ös ohiói tanulmány szerint azoknak, akik négy héten keresztül mindennap olyan cigit szívtak, melynek dobozán rajta voltak az elrettentő képek, több negatív érzésük volt a dohányzással kapcsolatban, mint azoknak, akik olyan dobozból szívták a cigarettát, amin csak szöveges figyelmeztetés volt a dohányzás káros hatásairól. Így bebizonyosodott, hogy azok, akik látták a képeket, nagyobb valószínűséggel teszik majd le a cigarettát. A tanulmány egyik társszerzője és az Ohiói Egyetem pszichológiaprofesszora, Ellen Peters így fogalmazott: 

A grafikus képek arra motiválják a dohányosokat, hogy mélyebben gondolkodjanak el szokásukról és a dohányzás kockázatairól.

A tanulmány vezetője, Abigal Evans szintén úgy gondolja, a tanulmány valós bizonyíték arra, hogy a képek egy idő után nagyobb hatással vannak a dohányosokra, mint a szöveges figyelmeztetések.

Forrás:
iStock

De mit gondol erről egy magyar pszichológus?

A témáról Miczhaletzky Luca pszichológust kérdeztük meg:

„Míg a cigis dobozokon lévő feliratok unalmasak, színtelenek, és könnyű őket figyelmen kívül hagyni, addig a fényképek élő és elég elrettentő bizonyítékai annak, mit okoz a dohányzás az emberi szervezetnek. Emellett mindannyian tudjuk, hogy egy termék csomagolása milyen hatással van ránk és vásárlási vágyunkra. Egy stílusos, halvány rózsaszín dobozba csomagolt női cigaretta sokkal csábítóbb számunkra, mint ha rothadó fogak vicsorát nyomják ugyanerre a cigire, így az impulzív vásárlás esélye is csökken. Rendszeres dohányosként ráadásul napi többször rá kell néznünk erre a ronda képre, így könnyen lehet, hogy előbb rettent el minket a dohányzástól, mint hogy megszokjuk ezt a látványt.”

dohányzás cigis doboz

Nem teszem le, mert fájni fog – Beszéljük a leszokás első napjairól

Ha végre úgy döntöttetek, hogy leteszitek a cigarettát, gratulálok hozzá! Ám biztosan érdekel, hogy mivel kell szembesülnötök az első napokban és hetekben, főleg, hogy sokan pont az olyan rémhírek miatt nem mernek belevágni, hogy az elvonási tünetek mennyire borzalmasak. Ez azért erősen árnyalt kép, úgyhogy ez a cikk kicsit tisztábbá varázsolja azt.

A teljes cikket ide kattintva olvashatjátok el!

Magyarországon egyébként még keményebb szabályozás lép majd érvénybe 2019. május 20-ától, miszerint csak egységes csomagolásban kerülhetnek a polcokra a cigaretták – írja az MTI. A rendelet szerint így nézhetnek ki a dobozok: 

  • Nem kerülhet rá dombornyomás vagy díszítőelem.
  • A cigaretta márkaneve legfeljebb 14 pontos, a fajtája maximum 10 pontos lehet Helvetica betűtípussal.
  • Csak a PANTONE színskála szerinti 448 C színű lehet.

A doboz színének kiválasztását egyébként komoly vizsgálatok előzték meg Ausztráliában, ahol a világon először vezették be az egységes csomagolást. 1000 dohányos véleményét kérdezték meg különböző színárnyalatokról, akik a PANTONE 448 C-t találták a legcsúnyábbnak, így azóta hivatalosan is ez a világ legrondább színe – írja az Independent.

Objektum doboz

Az intézkedés eredményei a következők lettek: 34 hónap alatt 2,2%-kal csökkent a dohányosok aránya. Igaz, ebből az eredményből csak 0,55% a doboz érdeme. Mike Daube, az ausztrál Curtin Egyetem professzora azt mondta a Financial Timesnak, hogy ez a minimális csökkenés is legalább 118 ezerrel kevesebb dohányost jelent az országban.