málnás chiapuding

Málnás chiapuding sült banánnal és banáncsipsszel

Csupa egészséges, és olyan finom, mint az álom! Desszertnek és reggelinek is tökéletes, rém egyszerű az elkészítése, igaz, nem villámdesszert, mert a chiamagot pihentetni kell.

A banán elvileg nyersen is tökéletes a chiapudingba, ezért van, aki úgy készíti, de ha megsütjük, még édesebb lesz, kicsit karamellizálódik. Ehhez nem kell semmilyen zsiradék vagy más anyag, egyszerűen negyedelve, sütőpapíros tepsibe téve pár perc alatt megsül.

A banáncsipszet is készíthetjük magunk, sokkal egészségesebb és finomabb, mint a készen kapható, aminek nagy részét olajban sütik... Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, technikáját már a Kínai Birodalomban is használták, de az ókori görögök, rómaiak is így tartósították élelmiszereik nagy részét. Őseink leggyakrabban napon, illetve tűzön aszaltak. Az aszaláshoz nincs szükség tartósítószerekre, mégis hónapokig, vagy egyes esetekben évekig felhasználhatjuk az ízletes végeredményt. 

A banáncsipszhez csak banánra és citromra van szükségünk, egy aszalógépre vagy sütőre. A banánt egyszerűen vágjuk fel kb. 2 mm vastag szeletekre. Tegyük az aszalógép tálcájára vagy sütőpapíros tepsibe, kenjük meg citromlével, majd aszaljuk addig 50-60 fokon, amíg ropogós csipszek lesznek belőle. Közben néhányszor forgassuk meg, hogy mindkét oldala ropogós legyen. 

A pontos receptért irány a Cookta oldala

Forrás:
Cookta