datolyaszilva-khaki-gyumolcs-sharon-japan-szilva

Datolyaszilva, a mézédes és mennyei téli gyümölcs

Datolyaszilva, japán szilva, hurma, sharon gyümölcs, khakiszilva, diospyros – hogy ennyi neve legyen egy gyümölcsnek! Néhány éve már nálunk is megjelent ez a gyönyörű narancssárga és mézédes finomság, az őszi–téli hónapok megédesítője!

Mézédes és mennyei, igen, de csak ha jókor fogyasztjuk! Ennek a gyümölcsnek ugyanis az a különlegessége, hogy csak néhány napig, a megfelelő érettségi fokon finom. Előtte elképesztően fanyar, összehúzza az ember száját, élvezhetetlen, de ha tapintásra egyszerre ruganyos és puha, mély narancssárga, akkor isteni csemegére számíthatunk. Ha elmulasztjuk elfogyasztani ekkor, akkor szottyos lesz, bebarnul... Inkább kemény, éretlenebb példányokat válasszunk, mert utóérő, a konyhapulton pár nap alatt megérik. Ahogy az avokádónál, itt is igaz: a lényeg az időzítés!

A részletekért irány a Cookta oldala!

Forrás:
iStock