azsiai-leves-uvegteszta-garnela

Ázsiai csípős leves – a legegészségesebb tésztával

Nem hagyományos tészta: olyan, mint egy kupac kócos madzag, mint valami kibogozhatatlanná összekuszálódott spárga, ami ráadásul átlátszó és kemény. Mégis nagyon szeretjük: tészta létére egészséges, diétás, ráadásul gluténmentes, és még főzni sem kell. Ez az üvegtészta, egy szuper alapanyag, amit érdemes megismerni és gyakran használni!

Ázsiai eredetű tésztaféle az üvegtészta vagy celofántészta, nevét onnan kapta, hogy szinte átlátszó. Nem lisztből készül, hanem a mungóbab őrleményéből kivont keményítőből, vízzel összedolgozva, vagyis tojást nem tartalmaz. Leggyakrabban vékony cérnametélthez hasonló formában létezik, de van metélthez hasonló laposabb, vékony tészta változata is, sőt vékony, kemény, átlátszó lapként is találkozhatunk vele, ezeket általában valamivel megtöltik, majd batyuvá formázzák vagy feltekerik.

A mungóbabról érdemes tudni, hogy magas a fehérjetartalma, sok B1- és B2-vitamint, vasat, foszfort és kalciumot tartalmaz, szénhidrát- és zsírtartalma viszont alacsony, így a belőle készült üvegtésztáról is mindez elmondható. Kimondottan alacsony a glikémiás indexe, és nemcsak gluténérzékenyeknek, hanem cukorbetegeknek is ajánlják.

A receptért irány a Cookta oldala!

Forrás:
Cookta